wtorek, 9 września 2014

Placuszki ziemniaczane

Polecam na obiad placuszki ziemniaczane. W dzisiejszej wersji odrobinę zmienionej .

Składniki:

- Kilka dużych ziemniaków,
- cztery jajka,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- mąka pszenna, żytnia i odrobinę ziemniaczanej,
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku.

Oczywiście nie jest to przepis kuchni wg pięciu przemian, jednakże kilka wpojonych zasad starałam się w tym przypadku również zastosować.

Sposób wykonania: 

Obrać cebulę i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. (mają lepszą energetykę ). Ząbek czosnku również. ( rozgrzeje wnętrze i doda pikantności placuszkom) Dodać jajka i wymieszać. Doprawić mąką. Na koniec jak ciasto uzyska odpowiednią gęstość doprawić przyprawami. Ponieważ zrobiło się chłodniej dodałam przyprawy w kolejności: sól, pieprz i ostra papryka. Do smaku nie powinny być zbytnio pikantne zwłaszcza jeśli gotujemy dla małych dzieci lub osób starszych.
Smakują inaczej niż tradycyjne wg przepisu wyniesionego z domu rodzinnego ale wyszły super.

Polecam i smacznego.

Można podać z zupą z kiszonych buraków lub kapuśniakiem. Niezły zestaw. Wszystko własnoręcznie wykonane. Smakuje dobrze a i energetycznie jest super. 

Pamiętajmy:

Jeśli pokarm ma służyć zdrowiu musi być wykonany z dobrych produktów i dobrej atmosferze. Więc dbajmy o to aby nie gotować w pośpiechu i w nerwach, gdyż zaburza to energetykę posiłku. To samo dotyczy spożywania. Wg starożytnej kuchni chińskiej to miało bardzo istotne znaczenie. Pokarm musiał być podany na ciepło w formie gotowanej. Właściwie nie powinno być tak jak u mnie surowych warzyw na talerzyku. 

Jeszcze jedna uwaga:

Jest to posiłek , który polecam dla zapracowanych. Taki zestaw placków mnie osobiście starcza na kilka posiłków. Zmieniam tylko dodatki sałatek lub zup. Placuszki odgrzewam w opiekaczu (nie używam mikrofalówek) a zupkę zazwyczaj mam w zapasie w zamkniętych na gorąco słoiczkach. Tak więc , jeśli nie mam czasu gotować spożywam sporządzone wcześniej w wolnej chwili. Dobry sposób dla osób samotnych lub zapracowanych. 


II. Nowa propozycja dla lubiących zmiany ( przygotowałam w dniu 06-09-2015 )

Zamiast mąki dla zagęszczenia dodałam kaszki Kuskus. Zalety kaszki szybkość przygotowania -5 minut zalana wrzątkiem. Więc zanim przygotowałam ziemniaki była gotowa do dodania. W pierwotnej wersji miałam zamiar dodać kaszę jęczmienną nie miałam jednak ochoty spędzić zbyt wiele czasu w kuchni.
Wyszły super z wyglądu niczym się nie różnią w smaku są natomiast bardziej delikatne. 

Składniki:

- Kilka dużych ziemniaków,
- dwa jajka,
- dwie małe cebule,
- kasza kuskus ok 150 gram
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz