Mała rada : po usmażeniu pierwszego próbnego placuszka sprawdzić, czy jest smakowo odpowiedni. Trudno jest od razu przejść na dietę mało solną.
Zajmę się jednak przepisem
1. W równych proporcjach: ziemniaki i kabaczek starte na tarce lub w mikserze jak kto woli. Wersja na tarce bardziej pożądana energetycznie
2. Jajka i mąka jako zagęszczacz wg uznania
3. Przyprawy : czarna sól, odrobina pieprzu i papryki.
Usmażyć i podać z dodatkami jak kto woli. Dzisiaj kolorowo na moim talerzu. Skoro za oknem słota trzeba sobie poprawić kolorystykę w inny sposób.
1. W równych proporcjach: ziemniaki i kabaczek starte na tarce lub w mikserze jak kto woli. Wersja na tarce bardziej pożądana energetycznie
2. Jajka i mąka jako zagęszczacz wg uznania
3. Przyprawy : czarna sól, odrobina pieprzu i papryki.
Usmażyć i podać z dodatkami jak kto woli. Dzisiaj kolorowo na moim talerzu. Skoro za oknem słota trzeba sobie poprawić kolorystykę w inny sposób.
Przepis na czarną sól:
Na patelnię wrzucam całe nasiona:
10 łyżek lnu
5 łyżek kminku
5 łyżek ostropestu
5 łyżek czarnuszki
5 łyżek gorczycy białej
Na patelnię wrzucam całe nasiona:
10 łyżek lnu
5 łyżek kminku
5 łyżek ostropestu
5 łyżek czarnuszki
5 łyżek gorczycy białej
5 łyżek kolendry
5 łyżek wiesiołka
5 łyżek soli himalajskiej lub morskiej
Prażyć przez kilka minut. Mieszanka bardzo ładnie pachnie . Pozostawić do wystudzenia.
Następnie przełożyć do miski i dosypać:
5 łyżek kurkumy
5 łyżek suszonej bazylii
5 łyżek suszonego oregano
5 łyżek suszonego cząbru
5 łyżek suszonego majeranku
2 łyżki proszku z pestki z awokado
Wszystkie składni po wymieszaniu zmielić w blenderze lub młynku na proszek i przechować w szklanym słoiku. Mieszanka wspomaga działanie wątroby, oczyszcza ją dzięki ostropestowi, uzupełnia tłuszcze i błonnik w organizmie. Zastosowanie zamiast soli.
5 łyżek wiesiołka
5 łyżek soli himalajskiej lub morskiej
Prażyć przez kilka minut. Mieszanka bardzo ładnie pachnie . Pozostawić do wystudzenia.
Następnie przełożyć do miski i dosypać:
5 łyżek kurkumy
5 łyżek suszonej bazylii
5 łyżek suszonego oregano
5 łyżek suszonego cząbru
5 łyżek suszonego majeranku
2 łyżki proszku z pestki z awokado
Wszystkie składni po wymieszaniu zmielić w blenderze lub młynku na proszek i przechować w szklanym słoiku. Mieszanka wspomaga działanie wątroby, oczyszcza ją dzięki ostropestowi, uzupełnia tłuszcze i błonnik w organizmie. Zastosowanie zamiast soli.
Przepis na proszek z pestek awokado:
Nie wyrzucam pestek awokado po zjedzeniu zamiast tego obieram z brązowej skórki. Ścieram na tarce na drobnych oczkach. Pozostawiam rozłożone na talerzu aż wyschną. Po ususzeniu mielę w młynku i gotowe. Przechowuję w szklanym słoiku.
Obiadek skonsumowany. Wyszło słoneczko więc teraz pora na odrobinę ruchu na świeżym powietrzu. Spacerek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz