Gotować rosół na udzie z indyka na małym ogniu, pod przykryciem minimum 2- 3 godziny lub przez całą noc. Sposób podany we wcześniejszym przepisie na zupkę mocy. Taki
rosół można pić na gorąco dla wzmocnienia lub używać jako bazę zup,
bądź bazę porannego śniadania po dodaniu kaszy lub płatków. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.
Przygotowanie:
Do zupki wrzucać po kolei drobno pokrojone warzywa wg uznania. (marchew, pietruszka , seler, cebula, por) Pojedynczo wrzucać po kolei każde, chwilę odczekać jak potrawa zawrze, wtedy następne wrzucić. Przyprawy wg uznania
(żywioł metal)
Po obgotowaniu warzyw do zupy dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , po chwili jak zawrze ok trzech do czterech łyżek kaszy jaglanej. Odczekuję aż się podgotuje. Następnie dodaje odrobinę pokrojonej kapusty pekińskiej. Obgotowuję i dodaję kapustę kiszoną. Na koniec pomidory obrane i pokrojone w kostkę lub sok pomidorowy.
Osobiście dodaję typowo chińskie przyprawy do tego (Dang Gui
,Huang Qi, HeShouWu a pod koniec gotowania kilka alg Wakame , sól
(woda), trochę soku z cytryny (drzewo), oraz trochę
słodkiej papryki lub jagód jałowca (ogień). Starty imbir lub suszony. Również tradycyjnie polskie: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i koniecznie zielona pietruszka do smaku. Można użyć kolendry.
Danie pracochłonne ale można przetrzymać w lodówce dwa do trzech dni lub zawekować w słoiczki. Takim sposobem można mieć smaczną i pożywną zupkę na moment, w którym nie bedzie czasu na przygotowanie ciepłego posiłku.
Deser
Gruszki i jabłka zapieczone z miodem, posypane cukrem waniliowym, cynamonem, makiem, sezamem, słonecznikiem i wiórkami kokosowymi. Zamiast miodu można użyć brązowy cukier. Czas pieczenia od 30 do 60 min w 180 stopni- zależnie od wielkości owoców.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz