Potrawka z kapusty i kalafiora
Składniki:
pół główki białej kapusty, cebula, kalafior, kilka plastrów pieczonego schabu, 3-4 garści kaszy kuskus, odrobina sezamu, podprażone pestki dyni i słonecznika, pomidory lub pasta pomidorowa
Przyprawy sól, pieprz , oregano , bazylia, tymianek, majeranek, natka pietruszki (świeże lub suszone) lub inne jak kto woli.
Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulkę i podsmażyć. Po kolei dodawać posiekaną kapustę . Podsmażyć przez chwilkę i dodać pokrojone kalafiory. Podlać wodą i poczekać aż się składniki podduszą.
Wsypać kaszkę i poddusić chwilkę. Dodać pokrojony w kostkę schab. Poddusić. Po chwili dosypać prażone ziarnka. Na koniec odrobinę sezamu i przyprawy. Na koniec dodać pomidory. Poddusić i ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać odrobinę startego świeżego imbiru i ząbek czosnku.
Potrawka może być podawana jako gorące śniadanie.
Smacznego Tera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz