Odżywiaj się lepiej, a udoskonalisz swoje życie.
Polecam gotowanie wg Pięciu Przemian- starodawna chińska tradycja odżywiania. W powiązaniu ze sposobem życia i tradycją ruchu potrafi zdziałać naprawdę wiele. Zapewni dobrą kondycję fizyczną i emocjonalną. Sztuka trudna do opanowania dla typowego Europejczyka, ale możliwa. Osobiście zaczynam gotować dla siebie zupy mocy. Są smaczne i bardzo odżywcze. Trzeba tylko powoli przestawić się na odrobinę odmienne gotowanie i zmianę sposobu żywienia.
Rosół przy niedoborze Qi(czi- energii) i Jang śledziony, nerek i serca, wyczerpaniu, wrażliwości na zimno, braku sił witalnych, osłabieniu oporności. Działa odżywczo i rozgrzewająco w zależności od użytego mięsa i czasu gotowania oraz wzmacnia czi i jang.
Składniki:
mięso i kości wołowe(element ziemi), jagnięcina(element ognia), kurczak(element Drzewa) lub ogon wołowy(element Ziemi), olej (ziemia), imbir(metal), goździki(metal), liście laurowe(metal), ziarna pieprzu(metal) , nasiona kolendry(metal), sól (woda), cytryna(drzewo) , słodka papryka lub jagody jałowca(ogień).
Przygotowanie:
mięso lub kości zalać wodą i zagotować, aż pojawią się szumowiny. Wówczas przecedzić przez sito i wylać rosół. Umyć garnek z szumowin. Następnie w garnku z gorącą wodą ponownie wstawić mięso (ogień), dodać trochę oleju(ziemia), kilka plasterków imbiru , inne przyprawy wg uznania (metal), sól (woda), trochę soku z cytryny (drzewo), oraz trochę słodkiej papryki lub jagód jałowca (ogień).
Gotować rosół na małym ogniu, pod przykryciem minimum 2- 3 godziny lub przez całą noc.
Następnie przecedzić rosół przez sito i wyrzucić wszystkie części stałe. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.
Taki rosół można pić na gorąco dla wzmocnienia lub używać jako bazę zup, bądź bazę porannego śniadania po dodaniu kaszy lub płatków.
Źródło: "Gotowanie według Pięciu Przemian- Barbara Temelie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz